Шановні форумчани! Прошу в цій темі обійтись без безглуздих дописів\емоцій\психів і т.д.: лише ПИТАННЯ або ВІДПОВІДІ.

Як я бачу, тут зібрались люди з різним ставленням до УПА. Я вважаю, що люди з РОЗУМОМ зможуть знайти ПРАВИЛЬНЕ ставлення до цього питання. Для цього потрібно розглянути аргументи, які свідчать "ЗА" або "ПРОТИ". Думаю, що це логічно і правильно кожному, хто висловив своє ставлення, сформувати ще й доказову базу: ось мої аргументи, а це - заперечення аргументів опонентів. Я так і роблю нижче.

З Вашого дозволу я не буду прикидатись дурником і буду тим, хто виступає "ЗА" УПА. (Тобто я вважаю їх героями. Але не виключаю, що можу й помилитись!) Отже кілька аргументів за УПА:
1. вони воювали на своїй землі, а не в Підмосков"ї;
2. вони воювали за незалежну Україну, а не за колоніальні утворення "УССР" чи "райхкомісаріат Украіне";
3. своє позитивне ставлення до них висловив НАРОД - як багаторічною підтримкою, так і напр. складанням пісень та вшануванням в наш час.

Якщо хтось має якісь заперечення/зауваження/запитання я, думаю, досить легко на них відповім.

Тепер аргументи "ПРОТИ" УПА. Я особисто не чув нічого, що могло б зрівнятися хоча б з першим пунктом "ЗА". Хто має щось конкретне - прошу!

Ну і поставлю пару питань противникам УПА.

1. Чому їх називають зрадниками?
Очевидно безглузде твердження: уявімо людину, яка народилась в Австро-Угорщині, пожила в ЗУНР/УНР, потім - в Польщі, потім - в СССР, потім - в райхкомісаріаті Украіне - то кого ж вона зрадила, пішовши в УПА? Тим більше, якщо вона народилась в жила і бачила всю злочинність совєтської влади...

2. Передмова: часто УПА закидають співробітництво з німцями. Хоча хоч якихось свідчень того (саме діяльності УПА на користь німців, а не на користь УПА) не наводять. (Маєте? - давайте!)

Але мене це завжди дивує така однозначно негативна оцінка співробітництва з німцями, тому питання: виходячи з чого будь-хто в ті часи мав би відмовитись від співробітництва з німцями? Скажімо будь-хто з ВАС виходячи з чого в 1941-45 відмовився б від співробітництва? І питання не лише в тому, що з Рейхом на 1941 ВСЯ Європа (крім Англії і нейтральних) мала якісь дипломатичні угоди - чи як союзники, чи як сателіти (і СССР теж, нагадаю), а в тому, що злочинність фашистського режиму було доведено лише на Нюрбергському процесі 1947 року, а про концтабори інформації не так щоб багато було, та й по тодішнім законам Рейху вони існували (як і репресії в СССР!)

3. "Польске питання" на Волині в 1943 і "совєтські вчителі" в 1945-1955 роках. Часто саме ці жертви наводять як доказ злочинності УПА. Хоча зрозуміло що цифри значною мірою перебільшені та й на руках НКВД багато жертв, але кілька питань для з"ясування ситуації:
а. Як Ви думаєте, совєтські партизани перевіряли, щоб в підірваних ними поїздах не було цивільних німців: машиністів, журналістів та й санітарок теж? Якщо не перевіряли, то вони - злочинці? (Це ж стосюється і бомбардувальників, диверсантів, підводників тощо) Обгрунтуйте!
б. А чого оті вчителі-лікарі туди їхали? Вони ж знали, що там небезпечно. Чи їх ЗМУШУВАЛА радянська система, чи приховувала від них життєво важливу інформацію? Треба було відмовлятись. Чи їм совєтська влада чимось страшнішим за смерть погрожувала? Якщо когось в Чорнобиль послали, то хто винуватий - КПСС/СССР чи Курчатов, Кюрі і компанія? Або якщо під німецькі доти беззбройних людей посилати, то хто винен - німець в доті чи совєтський командир?
в. Що гірше державний тероризм чи терор з боку окремих людей? Ополячення Галичини і Волині тривало століттями. Польща сіяла вітер - пожала бурю. Та й знову ж таки - я читав, що спочатку польске населення отримало попередження-ультиматум про виселення, але Польський уряд закликав сидіти на місці, бо "Польща втратить Волинь". Чого ж тоді не захистили власне населення? + поляки вбили не менше українців - і це на УКРАЇНСЬКИХ землях!!!

Отже, чекаю відповідей або питань. Підтвердження аргументів "ПРОТИ" і заперечення аргументів "ЗА" теж вітається.